Welke omvormer past bij u?

Bekijk ons aanbod omvormers

Omvormer: keuzehulp

De omvormer is het hart van de installatie en tegelijkertijd ook het meest kwetsbare onderdeel.

Als een zonnepaneel een levensduur heeft van minimaal 30 jaar, moet de omvormer minimaal 1 keer worden vervangen. Daarom adviseren wij altijd voor een A-merk omvormer. Indien voor een goedkopere omvormer wordt gekozen, kan het voorkomen dat deze gedurende de levensduur van de zonnepanelen drie of vier keer moet worden vervangen. Het zal duidelijk zijn dat dit behoorlijk van invloed is op het lange termijn rendement van de investering.

Voor omvormers geldt dan ook dat goedkoop op de lange termijn vaak duurkoop blijkt te zijn.

De functie van de omvormer is het omzetten van de gelijkspanning die van de zonnepanelen naar een voor ons stroomnet geschikte wisselspanning. Uiteraard het liefst met zo weinig mogelijk verlies.

Bij de keuze voor een omvormer moet altijd eerst worden bepaald hoe de zonnepanelen dienen te worden aangesloten. In een serie of parallel.

 

Zonnepanelen in een serie aansluiten

Bij ongeveer 70% van onze installaties sluiten we de zonnepanelen aan in een serie. Dit doen we omdat daarmee de eenvoudigste installatie kan worden gebouwd. Deze installaties zijn degelijk en hebben de minste kans op problemen.

Zonnepanelen die in een serie worden aangesloten, kunnen elkaar qua opbrengst beïnvloeden. Als we een serie van bijvoorbeeld negen van de tien zonnepanelen in de volle zon liggen, kan de opbrengst van deze negen zonnepanelen qua worden afgeremd door die  ene zonnepaneel die in de schaduw ligt. Uiteindelijk bepaalt de zwakste schakel.

 

 

Omvormers SMA

Als we besluiten om de zonnepanelen toch in een serie aan te sluiten, werkt Buist Solar technologie in de meeste gevallen met omvormers van SMA. Dit Duitse bedrijf bestaat al bijna 40 jaar en heeft bewezen dat hun omvormers een gemiddelde levensduur hebben van ongeveer 20 jaar. Voor een omvormer is dit behoorlijk lang. Er is ook geen fabrikant in de wereld die meer omvormers heeft geproduceerd dan SMA.

De omvormers van SMA zijn niet de goedkoopste. Indien er voor een goedkoper Aziatisch exemplaar wordt gekozen, kan er weliswaar een paar honderd euro besparen. Tegelijkertijd leveren we qua verwachte levensduur behoorlijk in. Mocht de omvormer over 7 à 8 jaar worden vervangen, is ook deze goedkopere Aziatische omvormer nog steeds een duur apparaat.

Indien de zonnepanelen parallel worden aangesloten, werkt Buist Solar met optimizers en een omvormer van het merk SolarEdge.

Optimizers SolarEdge

Dit is op te lossen door de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar aan te sluiten. Mocht dat nodig zijn, dan doen wij dit door gebruik te maken van optimizers van SolarEdge. Alle zonnepanelen worden dan voorzien van een optimizer. Een optimizer zorgt ervoor dat de zonnepanelen elkaar niet beïnvloeden.

Gezien het feit dat er altijd factoren zijn die een zonnepaneel kunnen beïnvloeden, zoals een klein verschil in vermogen tussen de zonnepanelen onderling of een beetje viezigheid op de panelen, gaat elk systeem dat we realiseren met optimizers in opbrengst omhoog.

Bij een meeropbrengst is het altijd wenselijk om na te denken of die meeropbrengst opweegt tegen de extra investering. Een extra zonnepaneel of een zonnepaneel met een hoger vermogen zorgt ook voor een hogere opbrengst en is qua investering misschien wel interessanterAls de installatie door het gebruik van de optimizers bijvoorbeeld 10% duurder wordt, dient u zich af te vragen of bij een hogere opbrengst van bijvoorbeeld 3% of 4% het verstandig is om optimizers toe te passen.

Naast het feit dat het systeem van SolarEdge ervoor zorgt dat de jaarlijkse opbrengst van de installatie wordt verhoogd, heeft het systeem nog een aantal voordelen.

Voordelen SolarEdge

  • Het is een prachtig monitoring systeem, waarbij tot op het niveau van de zonnepaneel de prestaties kunnen worden gevolgd.
  • Zodra licht op de zonnepanelen valt, staat er stroom op de bekabeling van de zonnepanelen naar de omvormer. Met een systeem bestaande uit optimizers gaat het voltage bij stroomuitval terug naar 1Volt per optimizer. Als de zonnepanelen in een serie zijn geschakeld, blijft dit circa 30Volt per zonnepaneel. Het systeem met optimizers is op dat moment dus iets veiliger.
  • Goede garanties. Een omvormer van SolarEdge heeft een fabrieksgarantie van 12 jaar. De optimizers hebben zelfs 25 jaar fabrieksgarantie. Als het bedrijf dat de installatie plaatst door SolarEdge is gecertificeerd, vallen ook deze werkzaamheden onder de garantie.

Ook bij het kiezen van de omvormer geldt dat er niet één oplossing is die voor alle situaties de beste is. Elke situatie vraagt om een eigen oplossing.

Meer weten over Buist?

Download onze gratis brochure!

Bekijk wat Buist voor jou kan betekenen!

Bekijk ook eens onze projecten of ontvang gratis onze nieuwe brochure direct als download óf via de post! Uiteraard kun je ook een afspraak met ons maken. We komen geheel vrijblijvend bij jou langs.

Vrijblijvende afspraak

Overweeg je zonnepanelen te plaatsen? We komen graag langs om
de 
mogelijkheden te bespreken. Neem contact met ons op voor het
maken van een 
vrijblijvende afspraak of een offerte.