• Home
  • Terugleveren en salderen

Terugleveren en salderen

Terugleveren

Als de grootte van een zonnestroominstallatie dusdanig is dat jaarlijks gemiddeld 80 tot 100 procent van het verbruik zelf wordt opgewekt, zijn er gedurende het jaar meerdere momenten dat de productie van de zonnepanelen veel hoger is dan het eigen verbruik. Dit houdt in dat op dat moment het overschot aan stroom aan het elektriciteitsnet wordt teruggeleverd.

Bij een overschot zal een ouderwetse ferrarismeter gaan terugdraaien. Als er bij het plaatsen van de zonnepanelen een zogenaamde slimme meter wordt geplaatst, dan zal deze meter de hoeveelheid teruggeleverde energie bijhouden. Zowel de hoeveelheid afgenomen energie als de teruggeleverde energie worden automatisch uitgelezen.

Salderen

Salderen betekent dat de stroom die u heeft teruggeleverd op een ander moment wordt verrekend met de stroom die van het elektriciteitsnet wordt afgenomen. Zowel de energiekosten als de energiebelasting worden één op één verrekend. Dit houdt in dat het tarief dat u voor uw afgenomen stroom betaalt gelijk is aan het tarief wat u betaald krijgt voor de stroom die u terug levert.

Het is wettelijk vastgelegd, maar geldt alleen voor de hoeveelheid stroom die u zelf gebruikt. Als u bijvoorbeeld 3.000 kWh gebruikt en uw zonnepanelen wekken 3.500 kWh per jaar op, dan is de energiemaatschappij niet verplicht om ook voor het overschot van 500 kWh het volledige bedrag te betalen. Het is dus niet altijd verstandig om een overcapaciteit aan panelen te plaatsen.

Daarnaast is wettelijk geregeld dat alle energiebedrijven het salderen vanaf een minimum van 5.000 kWh moeten toestaan.