Slimme meter

Wel of geen slimme meter plaatsen?

Vanuit Europese regelgeving is Nederland verplicht om ervoor te zorgen dat in 2020 80% van alle huishoudens zijn voorzien van een slimme meter. Dat is de reden dat minister Kamp de netbeheerders (waaronder Enexis) opdracht heeft gegeven om iedereen gratis een slimme meter aan te bieden.

Voordeel slimme meter

Het gemak van een slimme meter is dat de meterstanden automatisch worden doorgegeven. De meter kan op afstand worden uitgelezen. U krijgt vervolgens elke twee maanden een overzicht met uw verbruik. De bedoeling is om op deze manier de mensen bewust te maken van hun energieverbruik om zodoende energiebesparing te stimuleren. Onderzoek heeft echter aangetoond dat dit niet werkt.

Het voordeel van de slimme meter is dat u niet meer elk jaar de meterstanden hoeft door te geven, omdat dit automatisch gaat. Ook op het moment dat u gaat verhuizen worden de meterstanden automatisch vastgelegd. Sommige mensen zien een meter die op afstand kan worden uitgelezen als een nadeel. Dat kan te maken hebben met een stukje privacy of bijvoorbeeld een stukje wantrouwen richting de energiemaatschappij die misschien wel meer informatie kan uitlezen als wat u lief is.

Ouderwetse draaischijf

Mocht u op dit moment een ouderwetse draaischijfmeter hebt, kunt u ervoor kiezen om deze vooralsnog te laten hangen. Het laten plaatsen van een slimme meter is op dit moment namelijk nog niet verplicht. Of dat in de toekomst gaat veranderen, is voor ons koffiedik kijken.

Met de huidige draaischijfmeter wordt de hoeveelheid teruggeleverde energie niet apart geregistreerd, maar draait de meter terug. Een slimme meter registreert de hoeveelheid teruggeleverde energie op een aparte tellerstand. Mocht er een moment komen dat onze overheid besluit om op teruggeleverde energie belasting te gaan heffen, kunnen ze gebruik maken van deze registratie. Bij een draaischijfmeter kan dat niet, omdat de hoeveelheid teruggeleverde energie niet wordt vastgelegd.

Geen financieel voordeel

Wij kunnen ons niet voorstellen dat de overheid dit soort belastingen gaat heffen (wat de eerstkomende 7 jaar in ieder geval niet gaat gebeuren) en mensen financieel gaat belonen die een slimme meter hebben geweigerd. Financieel zal het voor u waarschijnlijk niet uitmaken of u wel of niet een slimme meter laat plaatsen.

Niet verplicht

Op de vraag of u wel of niet een slimme meter moet plaatsen, kunnen wij kort antwoorden dat u niet verplicht bent. Als u niet reageert op de mail ontvangt u in de meeste gevallen nog een herinneringsmail. Ook als u daar niet op reageert, zal er niets gebeuren en blijft de huidige meter gewoon hangen. Voor de installatie van de zonnepanelen maakt het in ieder geval geen verschil.

[supsystic-social-sharing id="1"]